0 Items

Onze materialen

Abaca is een bladvezel van de bananenboom waar draden van gesponnen worden die op hun beurt gebruikt worden om manden en meubelen te fabriceren. De touwen worden vaak op een metalen frame gevlochten. Kenmerkend is de dichte weving. Kleurscharkeringen gaan van naturel over geel en bruin tot blauwgrijs.

Agel wordt gemaakt uit vezels van de Indonesische Gebang palmboom. De bladeren worden geplukt, gedroogd en tenslotte opgedraaid tot touw. De natuurlijke kleur van het materiaal is lichtgroen.

Bamboe is een wereldwijd gekende plant die op ontelbare wijzes verwerkt wordt. Van daken over kleding en muziekinstrumenten tot mandwerk en meubelen. Bamboe stokken zijn, in tegenstelling tot rotan stokken, hol.

Europese beuk is een in de meubelindustrie vaak gebruikte houtsoort.

Biezen worden vervaardigd uit de halmen van de bies ; een dun hooggroeiend oevergewas. De steel van de bies wordt gebruikt voor het vlechten van oa. stoelzittingen en matten.

Bufteen is afkomstig van de wilg. De typische rode kleur is het resultaat van het koken van de wilgentenen. Manden in dit materiaal komen meestal uit Polen. Ook in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal zijn er nog steeds ambachtslui die in bufteen vlechten. Fietsmanden, allerhande korven , houtmanden en poppenwagens zijn de klassiekers.

Canvas is een textielsoort gemaakt van katoen, hennep of linnen die gebruikt wordt om ondermeer tenten en zeilen te maken.

De stugge sterke stengels van de Afrikaanse Doum palm worden gebruikt om uiterst stevige draagtassen , tapijten en manden te vlechten.

Repen oud papier van 1,5cm bij 25 cm worden opgedraaid tot sterke touwen die op hun beurt gebruikt worden om te vlechten.

De manden gevlochten in gerecycleerd plastiek zijn een mix van Sisal en gerecycleerd plastiek.
De structuur is in Sisal, het materiaal dat gevlochten wordt “tussen” de structuur is draad gemaakt uit gerecycleerd plastiek.

Grauwteen of ongepelde wilgenteen is afkomstig van de wilg. De ongeschilde tenen hebben een rijke kleurvariatie van bruin over rood tot groen. In Europa werd dit materiaal traditioneel gebruikt om houtmanden en rooimanden te vlechten.

De rotanstengels krijgen hun kenmerkende grijze kleur nadat ze een aantal weken in baden ondergedompeld worden. De zon en het water zorgen voor een natuurlijke verwering.

Grijze rotanscheen is de schors van vergrijsde rotanstengels. Ze worden gevlochten op houten kaders. Het resultaat is een vlakker oppervlak dan wanneer er volle takken gebruikt worden. Deze techniek wordt gebruikt om bijzettafels, koffers en linnenmanden te vlechten.

Jute is een plantaardige vezel afkomstig van de juteplant. Dit ruw en sterk materiaal is na katoen de meest gebruikte natuurlijke vezel. Meestal wordt jute gesponnen en geweven tot stoffen waaruit onder meer draagtassen , bekleding en verpakkingsmateriaal gemaakt worden.

Lianen zijn houtachtige klimplanten uit de tropen. De takken worden onder andere gebruikt om manden te vlechten.

Lloyd Loom vlechtwerk wordt gemaakt van gedraaid papier en ijzerdraad op kaders van gestoomde beuk. Deze meubelen zijn gerenomeerd voor hun duurzaamheid en kwaliteit. De geïmporteerde versies uit het Verre Oosten bieden noch de sterkte noch de levensduur van de enige echte Engelse Lloyd Loom.

Maïs is een graansoort afkomstig uit Midden-Amerika. De bladeren en stengels worden gebruikt om onder andere tassen en schalen te vlechten.

Mangohout is massief hout afkomstig van de mangoboom. De structuur is onregelmatig en speels.

Milulu gras groeit langs de rivieroevers in Tanzania. Het milulu-gras wordt zorgvuldig geoogst en gedroogd voordat het in mooie, robuuste manden wordt geweven.

Van ongeverfde vezels tot natuurlijk zwart en terracotta roest, de manden in Milulu gras maken je huis duurzamer.

Touwen gemaakt uit dit synthetisch materiaal worden gebruikt om panelen en manden te vlechten.

Verwerkte palmbladeren worden wereldwijd gebruikt om manden, placemats, tapijten, touwen, draagtassen,... te vlechten. Palmbladeren zijn flexibel qua afmeting en vorm. De groene kleur verbleekt wanneer de bladeren drogen.

Pandanus of schroefpalm wordt in Indonesië veelvuldig geteeld. De bladeren worden verwerkt tot matten en allerhande touwen die op hun beurt gebruikt worden om objecten te vlechten. Pandan is een sterk , soepel en geurloos materiaal. De natuurlijke kleur is lichtgroen.

Pitriet is rotan waar de bast van verwijderd werd met speciale schilmachines. Pitriet is het basismateriaal voor fijn mandwerk en rieten meubelen voor gebruik binnenshuis. Dit materiaal laat zich goed kleuren. Witgelakt mandwerk is vaak gevlochten in pitriet.

Pulut is de verzamelnaam voor jonge rotansoorten waarvan de bast niet wordt verwijderd. Het materiaal krijgt hierdoor een zeer natuurlijke uitstraling. Door de aanwezigheid van de bast zijn de takken beschermd. Meubelen en mandwerk in pulut zijn bijgevolg geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis.

Raffia wordt gemaakt uit dunne repen blad van de raphiapalm. De nerven worden gedroogd en gedraaid. Het eindproduct is een sterke vezel die eenvoudig gekleurd kan worden. De felgekleurde tassen uit Madagascar zijn een typische toepassing.

Rotan is een sterke buigzame tropische liaansoort. De stengels kunnen tot 200m lang zijn. Rotan is het basisproduct voor het overgrote deel van onze collectie. Manilla en Malacca worden gebruikt om meubelen te maken, CL-rotan wordt ondermeer gebruikt om grote robuuste houtmanden te vlechten. De dunnere soorten worden gebruikt om allerhande mandwerk te vlechten. Rotan is tevens het basis materiaal voor het fijnere maar erg sterke pitriet.

Tropische vezel gemaakt uit de bladeren van de agave sisalana. Sisal wordt vooral gebruikt om touwen, borstels en vloerbedekking te maken. Sisal mandwerk is stijf en duurzaam. Je vindt ze in vele kleuren en vormen.

Slimit is de benaming voor dunne vergrijsde rotanstengels. De zachtgrijze , beige kleur krijgen de twijgen nadat ze een tijd te week worden gelegd in vijvers. De zon en het water zorgen voor een natuurlijk verweringsproces.

Stro is de verzamelnaam voor de gedroogde bloeistengels van graanplanten. Bijenkorven en manden worden bijvoorbeeld gevlochten uit roggestro, voor tatamis wordt rijststro gebruikt, bezems worden uit volle Sorgho halmen gevlochten,.....

Teak is tropisch hardhout uit Zuidoost-Azië. Teak hout kent vele toepassingen, tegenwoordig wordt het vaak gebruikt in de meubelindustrie.

Touw wordt gemaakt door dunne draden te vlechten of door vezels of strengen om elkaar heen te draaien. Touwen bestaan traditioneel uit natuurlijke materialen zoals hennep en vlas.

De stugge stengels van veta vera gras of savannegras zijn het basismateriaal voor Ghanees vlechtwerk. Een typisch voorbeeld zijn de felgekleurde bolle boodschappenmanden.

Vilt is één van de oudste textielsoorten die de mens vervaardigde. Vilt is sterk, makkelijk te kleuren, zowel vochtwerend als temperatuurbestendig maar bovenal duurzaam. Het is een warm materiaal met talloze toepassingen. Bij ons vindt u naast de hedendaags collectie van Daff die uitsluitend gemaakt wordt uit de beste merinowol (houtmanden, placemats, opbergmanden, linnenzakken,..) ook decoratieve schalen, tassen, onderleggers, tapijtjes,.. uit Nepal en India.

Pagina's